Joululeivontaa

Fiinimmät joulutortut

Paketti valmista torttutaikinaa(Sunnuntai on hyvä)
Luumuhilloa
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
Tomusokeria

Sulata hieman taikinalevyjä. Ota levystä pyöreällä muotilla taikinapyörylöitä. Paista takinapyörylät pakkauksen ohjeen mukaan.
Anna jäähtyä pohjien aivan kylmiksi. Halkaise torttupohjat. Levitä alapohjalle luumuhilloa. Pursota kermavaahtorinkula luumun päälle.
Laita kansi päälle ja koristele tomusokerilla. Jos haluat tomusokeriin kuvioita, käytä vaikka kakkupapaeria sabluunana.

Nautinnollista joulunaikaa!

Sulaneet lumiukot
Piparkakkutaikinaa (valmista tai itse tehtyä)
Fazerin Vihreitä kuulia
pikeeriä
n. 30 g tummaa suklaata
muutama tippa elintarvikeväriä
Leivo ukkojen pohjaksi piparkakkuja, anna jäähtyä.
Tee pikeeri:
¼ dl valkuaista
1¼ dl tomusokeria
3 tippaa sitruunamehua tai etikkaa.
Vatkaa valkuaiset ja 1 dl tomusokeria vatkaimella 3 minuuttia. Sekoita joukkoon sitruunamehu/etikka ja loput tomusokerista. Vatkaa hetken aikaa. Pikeeri ei saa olla liian kovaa. Värjää pieni osa pikeeristä oranssilla (tai punaisella ja keltaisella) elintarvikevärillä ukkojen porkkananeniä varten.
Halkaise kuulat ja asettele ne valmiiden piparkakkujen päälle. Laita valkoinen pikeeri vahvaan muovipussiin ja leikkaa kulmaan reikä. Valuta pikeeriä marmeladikuulan päältä niin että piparin päälle muodostuu läjä. Auta pursottamalla pikeerin valumisen suuntaa. Anna kovettua. Pursota nenät oranssilla ja silmät, kädet sekä napit sulatetulla suklaalla.


Gluteenittomat piparkakut
150g voita
1 dl sokeria
1 dl siirappia
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1/2 tl maustepippuria
2 kananmunaa
4,5 dl tattarijauhoja
2 dl mantelijauhoja
1,5 tl leivinjauhoja

Kiehauta voi, sokeri, siirappi ja mausteet. Anna jäähtyä.
Lisää munat ja vatkaa sekaisin. Yhdistä kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan, sekoita. Anna taikinan levätä, mielellään yön yli.
Kaulitse taikina ohueksi ja tee muotilla piparkakkuja. Paista 200 asteessa n.7 min.




Muorin parempi luumukakku
3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja
1 dl mantelijauhoja
0,5 dl juoksevaa margariinia

Kostutukseen 0,5-1 dl mehua oman maun mukaan (itse käytin seljankukkamehua). Pinnalle 3 dl vispattua, sokeroitua kermaa ja 300 g luumusosetta.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vaahtoon kuivat aineet sekä margariini ja sekoita, mutta älä enää vatkaa. Voitele ja korppujauhota vuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 200 asteessa n.20 minuuttia. Kumoa hieman jäähtynyt kakku vuoasta ja anna jäähtyä. Kostuta torttupohja ja koristele runsaalla kermalla ja luumuhillolla.
Parhaista parhain taatelikakku

1 pkt taateleita
2 dl vettä
200 g margariinia/voita
2 kananmunaa

1,5 dl sokeria
1 dl turkkilaista jogurttia tai creme fraichea
2 tl vaniljasokeria
2 tl ruokasoodaa
3,5 dl vehnäjauhoja
Pilko taatelit (poista mahdolliset kivet). Keitä taatelit ja vesi soseeksi hiljaisella lämmöllä(n.10 min). Ota kattila liedeltä, lisää rasva ja anna jäähtyä. Itse vatkaan seoksen sähkövatkaimella kunnolla sekaisin.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja jogurtti. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan. Kaada taateli-voiseos kahdessa erässä muun taikinan sekaan ja sekoittele tasaiseksi.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun normaalikokoiseen 1,5 - 1,75 litran kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla, noin tunti. Kakku on kypsä, kun kakkuun painettuun tikkuun ei tartu taikinaa. Oma kakkuni kypsyi 55 minuutissa. Anna kakun hieman jäähtyä ennen kumoamista.
Taatelikakku on parhaimmillaan muutaman päivän päästä leipomisesta.
Jos haluat kakun gluteenittomana käytä vaaleita gluteenittomia jauhoja. Kuvan kakku on gluteeniton ja vuoan jauhotus on tehty mantelijauhoilla.

Ei kommentteja: