Kuivakakut ja tortut

Mozart kakku

4 dl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
0,5 tl suolaa
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl juoksevaa margariinia
2 dl hapanta kermaa
2 munaa
5-7 kpl Mozartin kuulaa pieneksi pilkottuna.


Sekoita kuivat aineet (jauhot siivilän läpi),
lisää jauhojen joukkoon margariini ja kerma. Vatkaa 2 minuuttia.
Lisää munat ja vatkaa vielä 2 minuuttia.
Paista 175 asteessa n.40 minuuttia.
Tähän kakkuun voi mainiosti upottaa päiväysvanhat kermat.


Runebergin tortut
200g pehmeää voita
2 dl sokeria
1 dl mantelijauhoa

1 dl hasselpähkinäjauhoa

2 dl piparkakkuja muruina

2 kananmunaa

2 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhoja

0,75 dl maitoa

muutama tippa karvasmanteliesanssia
Päälle:Vadelmahilloa, tomusokeria ja vettä.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon ja vatkaa seos tasaiseksi. Sekoita  kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan, sekoita. Lisää lopuksi maito. Sekoita hyvin. Täytä voidellut vuoat 2/3 osaa vuoasta. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat pinnalta kauniin ruskeita.
Lisää jokaisen jäähtyneen tortun päälle teelusikallinen hilloa. Sekoita tomusokeri ja vesi keskenään, lisää vettä sen verran, että saat notkean sokerimassan. Pursota sokerimassa renkaaksi hillon ympärille.

Päärynäinen tiikerikakku

2 dl juoksevaa margariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 pieni tölkki
päärynänpuolikkaita
1 dl päärynätölkin lientä

1. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Lisää jauhoseos siivilän läpi taikinaan. Ota taikinasta noin 1/3 erilleen ja lisää siihen kaakaojauhe ja 1/2 dl päärynätölkin liemestä. Sekoita tasaiseksi. Lisää 1/2 dl liemestä vaaleaan taikinaan ja sekoita.
2. Leikkaa valutetut päärynänpuolikkaat pieniksi kuutioiksi ja sekoita ne tumman taikinan joukkoon. Levitä puolet vaaleasta taikinasta voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan (1,8 l). Kaada vuokaan ruskea taikina ja päällimmäiseksi loppu vaalea taikina.
3. Nostele taikinaa lusikalla tai veitsen kärjellä, jotta taikinakerrokset hieman sekoittuvat. Tasoita taikinan pinta.
4. Paista päärynätiikerikakkua 175 asteessa uunin alimmalla tasolla 50-60 minuuttia.


Maailman paras porkkanakakku

3 kananmunaa
2 dl muscovado- tai ruokosokeria
1 dl tavallista sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
3 tl leivinjauhetta
2 tl jauhettua kardemummaa
2 tl kanelia
1 tl inkiväärijauhetta
0,5 tl suolaa
1,5 dl juoksevaa margariiniä
4,5 dl porkkanaraastetta


Kuorrute:
200 g tuorejuustoa
n. 1 dl tomusokeria (maun mukaan)
2 tl vaniljasokeria
1 rkl sitruunamehua
Koristeet: kermavaahtoporkkanat & marsipaani naatit
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita keskenään kuivat aineet ja kääntele ne huolellisesti muna-sokerivaahtoon.
Lisää margariini ja porkkanaraaste.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (noin 24 cm).
Paista 175-asteessa noin 40-50 minuuttia.

Kuorrute:
sekoita tuorejuusto, tomusokeri, vaniljasokeri ja limetin mehu.
Kumoa jäähtynyt kakku ja levitä kuorrutetta reunoille ja päälle.
Kuorruta ja koristele halutessasi kakku vasta, kun se on täysin jäähtynyt



Toscakakku (gluteeniton)
100 g juoksevaa margariinia
2 munaa
1,5 dl sokeria
2 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoa (esim. Sunnuntai)
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl maitoa
Rasvaa ja mantalijauhoa vuoan jauhottamiseen.
Rasvaa ja jauhota irtopohjavuoka.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Lisää joukkoon jauhot (joihin on sekoitettu leivinjauhe), sulatettu rasva ja lopuksi maito.
Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alaosassa noin 25 minuuttia.
Valmista kakun paistumisen aikana kuorrutus.

Kuorrutus:
100 g margariinia
1 dl sokeria
2 rkl gluteenitonta vaaleaa jauhoa
2 rkl maitoa
70 g mantelilastuja
Sekoita ainekset kattilassa.
Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee.
Levitä kuorrutus kakun päälle ja paista kakkua vielä noin 10-15 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin.



Mansikkamasariini



Masariini (Mazarin cake) on alunperin Napoleonin aikaan vaikuttaneen ranskalaisen kenraali George Mazarinin mukaan nimetty mantelileivos.

Tässä helppo versio kuuluisasta klassikosta kakun muodossa:
1,5 dl maitoa
1 muna
75 g mantelimassaa tai marsipaania raastettuna
8 tippaa karvasmanteliaromia (ei pakko)
2,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
0,5 tl leivinjauhetta

175 g voi- tai margariinisulaa
Koristeluun mansikoita ja hyytelösokeria.

Raasta mantelimassa. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
Vatkaa muna ja maito, lisää joukkoon raastettu mantelimassa ja jauhot sekä manteliaromi, sekoita.
Lisää seokseen jäähdytetty voisula ja sekoita, älä vatkaa.

Voitele ja korppujauhota n. 26 cm irtopohjavuoka.
Kaada takina vuokaan ja paista 150 asteessa n. 45 min.

Alkuperäisessä reseptissä leivoksien päälle lisätään sokerikuorrutus, mutta minun verisossa päälle laitetaan mansikoita ja ne hunnutetaan hyytelösokerilla.


Kahvikakku Schwarzwaldin tapaan

200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
100 g tummaa suklaata rouhittuna
2 dl säilykekirsikoita pilkottuna
1 dl kirsikkatölkin lientä
1/2 dl kookoshiutaleita

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Vatkaa munat yksitellen voi-sokerivaahtoon.
Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri, kaakaojauhe sekä rouhittu suklaa ja lisää vaahtoon. Sekoita joukkoon kirsikat ja kirsikkaliemi sekä kookoshiutaleet.

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka (n. 2 l).
Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 1 tunti.

Kumoa hieman jäähtynyt kakku lautaselle. Anna jäähtyä kunnolla ja koristele, jos haluat, mielesi ja mielikuvituksesi mukaan.
Kakku säilyy hyvin ja mehevöityy odottaessaan muutaman päivän ajan.



Ei kommentteja: