Piirakat

Omenahyve

Pohja:
150g voita tai margariinia
1 dl sokeria
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Laita pohjan aineet kulhoon ja nypi seos tasaiseksi massaksi. Taputtele voidellun ja jauhotetun irtovuoan pohjalle ja reunoille noin 2cm. Pistele pohjaa haarukalla ja nosta jääkaappiin hetkeksi.

Täyte:
2 pussia Blå Band vanhana ajana vaniljakastikejauhetta
4 dl maitoa (eli puolet pakkauksen ohjeen nestemäärästä)
Sekoita hyvin vaniljakastikejauhe ja maito, siirrä jääkaappiin siksi ajaksi, kun työstät omenia.

5-6 omenaa kuorittuna ja ohueksi viipaloituna
2 rkl sokeria ja kanelia maun mukaan

Laita omenat kulhoon ja kierittele sokerissa ja kanelissa.

Paista pohjaa 200 asteessa n.10 minuuttia. Ota esipaistettu pohja uunista ja lusikoi kiisseli pohjan päälle. Asettele omenalohkot kiisseliin. Paista piirakka kypsäksi. (n. 25-30 minuuttia).

10 minuutin suklaatorttu mikrossa

2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
2 dl juoksevaa / sulatettua margariinia
3 kananmunaa
Sekoita kuivat aineet.
Lisää margariini ja munat, sekoita.
Kaada vuokaan ja mikrota täydellä teholla (n. 800w) 5 minuutin ajan.
Valmis! Voit halutessasi koristella jäähtyneen kakun tomusokerilla.

Jogurttimustikkatorttu
Pohja:
1 kananmuna
0,5 dl maitoa
120 g sulatettua margariinia tai voita
0,5 dl ruokosokeria

2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
Sekoita muna, maito, margariini ja sokeri.
Lisää jauhot ja leivinjauhe.
Levitä taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle.

Täyte:
3 dl turkkilaista jogurttia
1 dl maitoa
2 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
0,5 dl sokeria
mustikoita maun mukaan.

Sekoita aineet keskenään. Lisää pohjan päälle mustikat (jos käytät pakastemustikoita, kaada irronnut mehu pois marjoista. Kaada täyte pohjan päälle.
Paista 200 asteessa n.30-35 minuuttia.
Anna jäähtyä ja nauti!

Vadelmaunelma

Pohja:
3 kananmunaa
2 dl sokeria
200 g juoksevaa margariinia
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 tl vanilliinisokeria
400g pakaste vadelmia


Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään.

Lisää sokeri-munavaahtoon kuivat aineet & margariini.
Sekoita hyvin. Älä vatkaa!
Levitä taikina tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Murskaa jäisiä vadelmia pussissaan pienemmiksi pöytää vasten.
Ripottele jäinen vadelmamurska taikinan päälle.
Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia.

Anna jäähtyä. Leikkaa jäähtynyt levy puoliksi.

Täyte ja kuorrutus:
2 dl vadelmahilloa
2 rs (á 180 g) appelsiinituorejuustoa
2 dl tomusokeria
1 prk (250 g) maitorahkaa

Sekoita tuorejuusto ja tomusokeri. Lisää joukkoon maitorahka.

Levitä toisen puolikkaan päälle noin 1 dl vadelmahilloa ja puolet massasta. Nosta toinen levy nurinperin täytteen päälle. Näin saat leivoksiin sileän pinnan. Levitä loput tuorejuustotäytteestä tasaisesti leivosten pintaana.
Leikkaa leivokset 16 osaan. Koristele mielesi mukaan.
(Alkupeäinen ohje löytyy täältä: PIRKKA)


Loistava päärynäpiirakka


Gluteeniton herkku syntyy näin:

Taikina:
100 g voita/tai margariinia

0,5 dl sokeria
2,5 dl gluteenitonta jauhoa
1 kananmuna
0,5 dl kookoshiutaleita tai pähkinärouhetta
1 tl leivinjauhetta
1. Vatkaa jäähtynyt sulatettu rasva ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää kananmuna ja vatkaa.
3. Sekoita keskenään jauhot, kookos/pähkinärouhe sekä leivinjauhe.
4. Lisää jauhot taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
5. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle. Käytä apuna hieman jauhoja, jos tarttuu sormiin.

Täyte:
2 prk säilykepäärynää (pienet purkit)
2 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
2 tl vaniljasokeria

Viipaloi päärynät ja asettele taikinan päälle.
Sekoita loput täytteen aineet ja lisää päärynöiden päälle tasaiseksi kerrokseksi.
Paista 175 asteisessa uunissa noin 35 – 45 min.
PS. Voit tehdä piirakan myös tavallisena piirakkana, käytä silloin gluteenittomien jauhojen tilalla 2 dl vehnäjauhoja & 0,5 dl perunajauhoja.
--------------------------------------------------------------------
Raparperitaivas
Jos jostain leivonnaisesta voi sanoa "made in heaven" niin se on tämä ihana raparperitaivaspiirakka.
Kesän ensimmäiset raparperit on noudettu lapsuudenkotini pihalta. Samasta raparperipuskasta, josta katkoimme lapsena keväällä hennot varret, kastettiin ne sokeriin ja syötiin naama virnistäen.
Taikina:
200 g margariinia tai voita
1,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
0,75 dl maitoa tai kermaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Täyte
:
400-500 g raparperinpaloja
sokeria maun mukaan.
Kuori ja paloittele raparperit, lisää sokeria oman makusi mukaan ja kiehauta pienessä vesitilkassa. Kaada seos lävikköön ja anna valua. Tee sillä aikaa taikina.
Sekoita margariini ja sokeri, lisää
vehnäjauhoja 1,5 dl ja ota sivuun kahvikupillinen taikinaa (se ripotellaan myöhemmin piirakan päälle). Lisää taikinakulhoon loput jauhoista (1,5 dl) muna, maito, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Sekoita tasaiseksi, taikinaa ei tarvitse vatkata. Taikina on tässä vaiheessa hieman valuvaa eli ei esim. pysy vuoan reunoilla.
Kaada ja tasoita taikina voideltuun vuokaan, lisää valutettu raparperiseos tasaiseksi kerrokseksi taikinan päälle.
Ripottele pinnalle alussa sivuun jätetty taikina. Paista keskitasolla 200 asteessa noin 30-35 minuuttia.
Anna hieman jäähtyä ja tarjoile vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
Nautitaan omalla vastuulla... tähän voi jäädä koukkuun...
--------------------------------------------------------------------


Vastustamaton omenapiirakka
Suussasulava, mehevä, omenainen, päältä rapea ja sisältä pehmeä. Niiralan mummolan luomuomenista taitottu helppo herkku.


200 g margariinia
1,5 dl sokeria
3 dl jauhoja
1 muna
0,75 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
3-4 omenaa
kanelia ja sokeria

Sekoita kulhossa sokeri ja juokseva margariini.
Lisää puolet vehnäjauhoista (ei vielä leivinjauhetta).
Ota sivuun kahvikupillinen löysää taikinaa (se ripotellaan ennen paistamista piirakan päälle). Lisää muna, maito, leivinjauhe ja vanilliinisokeri.
Sekoita tasaiseksi. Taikina on melko valuvaa (ei esim. pysy vuoan reunoilla).
Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan ja ripottele päälle omenapalat, kanelia ja sokeria sekä sivuun alussa jätetty taikina.
Paista 200 asteessa n. 30 min.
Nauti kylmän vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.


-----------------------------------------------------------------
Vaniljainen omenapiirakka



150 g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
1 kpl muna
3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 dl vaniljakastiketta (esim. Flora Vanilla)
5-6 omenaa, kanelia ja sokeria
Vaahdota rasva ja sokeri, vatkaa kananmuna rasva-sokeri vaahtoon.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää yhdessä vaniljakastikkeen kanssa taikinaan.
Älä enää vatkaa!
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun piirakkavuokaan (20x30 cm).
Lisää taikinan päälle viipaloidut tai kuutoidut omenat, kanelia ja sokeria.
Paista 175-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.
Annoksesta tulee noin 15 palaa.
Tarjoa vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa.

Ei kommentteja: